субота, август 31, 2013

TOČKOVI TRADICIJE U JAKOVU - KOTRLJANJE 3

Ovog vikenda odlučili smo da se zakotrljamo do destinacije Jakovo.
Da bi doživeli kombinaciju urbanog i ruralnog okruženja vozili smo Vinogradskom ulicom, preko novobeogradskih blokova do Savskog nasipa. Tamo su nam se priključili drugari iz grada i tokom kraćeg zadržavanja radi tehničke podrške jednoj od učesnica Točkova tradicije, jedemo neprskane jabuke. Njih nam je poklonio vlasnik imanja pored kojeg smo u toku vožnje prošli.

Nastavljamo ka našem cilju. Lepo vreme nas prati, iako je najavljena mogućnost padavina. Kiša izgleda stvarno nema nameru da nam kvari uživanje. Levo uživamo u pogledu na rečnu šumu, vodu i sojenice kod obale. S desne strane nepregledna polja raznih žitarica, pčelinjaci, farme, sistem kanala za navodnjavanje ... Prolazimo ispod Ostružničkog drumskog mosta koji je tokom bombardovanja '99. bio pogođen projektilima Nato avijacije, 29. aprila. Zaobilazimo deo pruge koja povezuje sremsku sa šumadijskom stranom i železnički most, takođe porušen iz drugog napada Nato bombardera.

Oko nas samo priroda i mi ...  Asfalta više nema. Vozimo tako do jakovačkog nasipa i tamo se spuštamo ka obali, provlačimo kroz teren bez asfalta da bi konačno stigli do mesta na kom pravimo pauzu i proslavljamo začetak ideje o osnivanju kluba mladih. Neki su bili inspirisani prirodnim okruženjem, pa smo u nedostatku čaša koristili materijal koji smo imali, kao na primer poklopce za flašice i jabuke. Kako? Lepo, za to ćete proći poseban trening duboreza. :)

Nastavljamo dolmom do puta za Jakovo i prolazimo pored polja suncokreta. Stižemo u salaš Stremen, gde obilazimo ergelu i posle kraćeg zadržavanja nastavljamo vožnju ka ribnjaku u okolini ... Uživamo u prirodi i nastavljamo ka urbanizovanom delu sela.
Prolazimo pored aqua parka kluba S i nastavljamo ka centru, gde se nalazi lokalna crkva iz perioda Prvog srpskog ustanka, od pre više od 200 godina. Tu, na centru pravimo pauzu na malom trgu i nastavljamo dalje ravnicom do tačke odakle tradicionalno počinjemo i gde završavamo naše vožnje, u susret narednom kotrljanju na Točkovima tradicije.

Maja Vlaisavljević


odmor pored puta


 nepregledna polja


 kotrljanje

 deo ekipice

sremačka idila

 nazdravimo drugovi :) 

priroda

razgibavanje

do sledećeg kotrljanja

Нема коментара:

Постави коментар