недеља, септембар 15, 2013

TOČKOVI TRADICIJE KROZ BEČMEN - KOTRLJANJE 5

Ovog kotrljanja ideja je bila da telima napravimo slova skraćenice našeg klubića. Pošto su nam se usput priključivali učesnici vožnje, potpunu ekipicu sastavili smo malo kasnije ...

Za sada se vozimo ka pruzi koja označava da se približavamo ataru Bečmena. Tu se čekamo sa ekipicom iz susednog sela, a deo naših točkaša pomaže automobilisti da promeni gumu...
Prelazimo trasu od oko 6 km, koliko ima od našeg polazišta do prvog odredišta i stižemo do vodenog kompleksa Bečmenska bara. Tamo nas dočekuje domaćin ribnjaka i provodi nas kroz sva tri dela, koja čekaju svog kuma, a za sada nose nazive: 1, 2 i 3.
Nije sve tako jednostavno, jer je dosta posla bilo oko uređivanja ove nekadašnje deponije...

Saznali smo tokom uvoda da je akvatorijum poribljen uglavnom šaranom, ali da ima i drugih vrsta: štuka, smuđ, čak i som... Ali, da je tu i takozvani srebrni karaš ili da lakše zapamtimo - babuška.
E, ta babuška pravi probleme brojnim mužjacima raznih vrsta riba u sva tri jezera, a i šire ... Čika Živko, koji nas provodi kroz ribnjak, kaže da je ta čudna sorta u manjku s mužjacima pa se babuške mreste i sa drugim vrstama riba i da često tako zbog specifičnog načina razmnožavanja podmeće svoja jajašca drugima da ih oplode, pa misliš som - kad ono babuška... :)
I tako mi odosmo sa saznanjem da su sve ribe pomalo babuške.

Odlazimo i do trećeg dela, gde se nalazi Nacionalni trening centar za skijanje na vodi i wakeboarding. Svake godine ovde se već nekoliko sezona organizuje besplatna škola skijanja na vodi za decu i mlade.

Nastavljamo naše kotrljanje i preko Sremske gazele vozimo ka ribnjaku Živača. Danas nam je dan za obilazak prirodnog nasleđa koje nam je ostavila Sava u svom bivšem koritu. Da proverimo jel i tamo ima nekih čudnih sorti.
Na Živači još jedno mesto za uživanje u prirodnom ambijentu, pa ovde konačno u pauzi pretvaramo ideju u stvarnost i kreativno slažemo slova od naših tela u raznim položajima.

Inače, kažu meštani, na ovom mestu tokom prošlog i pretprošlog veka, dok nije uređen teren čudni događaji su se desili.
Tako su dve svadbe potonule u Živaču - jedni pošli konjima i pravo kroz živo blato, drugi prelazili s mladom zaleđenu Savu, pa stigli do bare, a iz bare pravo na dno - ako postoji.

Dalje, ka Boljevcima, u povratku, sretosmo još dva seniorska zaljubljenika u biciklizam, prirodu, selo i mlade... Rekli su da bi voleli da na sledećem projektu obilazimo i njihov kraj preko puta reke, samo bez akrobacija sa hodanjem preko mulja ili leda :)
Ja pomislih, zašto da ne? A pala mi je na pamet i ideja kako da snadbemo biciklima sve one koji su želeli da nam se pridruže, ali nisu imali na čemu da kotrljaju. Ali, o tome nekom drugom prilikom.

Lagano krenusmo da završavamo današnji krug na Točkovima tradicije, ali nije to tako lako kad se zakotrlja...
Imali smo i jedan peh u narednom selu zbog lošeg puta... ali bez većih problema, a onda smo svratili u goste kod jedne od učesnica na vožnji i tamo probali domaće grožđe i ukusno pecivo sa suvim grožđem, narandžinom korom i medom...

U međuvremenu, umesto kraja imali smo iznenađenje od novopridruženog člana naše družine, koji je izveo nekoliko veoma zahtevnih trikova svojim mounty bike-om...


Maja Vlaisavljević


 za sve one koji žele da nam se priključe - današnja trasa je ...

 idemoooo!

 panonski mornari surfuju ustalasanim poljima

 ovde se nalazi jedini centar za profesionalnu obuku za skijanje na vodi i wakeboarding

 tri dela iste bare

 ovde se kriju tajne potonulih svatova

 veliki odmor

 ljubav prema prirodi

 ovuda je Sava tekla pre selidbe u novo korito

 POKRETNA SLOVA :)

 lep kraj dana i susret sa biciklistima sa druge strane reke

skakutanje do sledećeg kotrljanja - samo za nas izveo republički prvak, Marko Radulj

Нема коментара:

Постави коментар