субота, септембар 21, 2013

TOČKOVI TRADICIJE U SURČINU - KOTRLJANJE 6

Tokom protekle nedelje događala se Evropska nedelja mobilnosti i mi smo je simbolično obeležili na Točkovima tradicije.
Ovaj put vozili smo se kroz deo Dana evropske kulturne baštine. Ovogodišnja tema odnosila se na zaštitu i revitalizaciju industrijskog nasleđa.

U opštini Surčin ima dosta potencijala za razvoj ovog kulturno-istorijskog segmenta, ali je svakako najreprezentativniji deo u krugu aerodroma Nikola Tesla.

Krenuli smo tradicionalno sa centra Surčina i nastavili ulicom koja razdvaja sistem kanala i žitnih polja od naseljenog dela.
Kotrljamo se do mesta gde su smešteni silosi i prelazimo mostić. Nastavljamo zemljanim putem i stižemo do izvora pitke i hladne vode. Pravimo kraću pauzu i razmišljamo o tome za šta bi ovo prostranstvo ispresecano mrežom kanala moglo da se iskoristi.
Nastavljamo neravnim terenom, što nekima savršeno odgovara zbog izvođenja ekstremnih figura u biciklizmu :)
Ima dosta drveća i po koji kradljivac oraha za pitu ili rakiju... Dalje srećemo i usamljenog pecaroša sa sinom i stižemo do četvrtog mostića na kanalu Galovica.
Odavde se već vidi odlično Novi Beograd, kao i avioni kako se pripremaju za sletanje...
Nedaleko je i crpna stanica i pojavljuje se pokoji biciklista ili pecaroš više, u poređenju sa prethodno pređenim putem.
Izlazimo na savski nasip i Marko izvodi još koji skok biciklom, pa nastavljamo dalje u susret industrijskom kulturnom nasleđu...

Na putu ka aerodromu priključuje nam se deo ekipice sa gradske vožnje u okviru Evropske nedelje mobilnosti i kotrljamo zajedno pored pržionice kafe, pa sporednim uličicama ka našoj najvećoj vazduhoplovnoj luci.
Blizu terminala nalazi se i spomenik Nikoli Tesli, čijim putevima ćemo drugom prilikom kotrljati...

Malo dalje od spomenika smešteno je kreativno zamišljeno zdanje Muzeja vazduhoplovstva. Slovenac, Ivan Štraus, zamislio je zgradu kao funkcionalnu skulpturu. Neki kažu da podseća na svemirski brod, neki kažu na pticu. Na više od 10000 m2 izložene su letelice od početaka razvoja vazduhoplovstva na našim prostorima i to na nekoliko nivoa dok šetamo krugovima istorije letenja.
Obilazimo sa kustosom zgradu: od Ikara sve do kraja XX veka.

Posle pauze kotrljamo se u pravcu razvoja četvorotočkaša, oldtime automobila. Ispred muzeja vozači oldtajmera, rođeni u prethodnom veku, kao i njihovi ljubimci, izlažu svoje očuvane primerke koji sijaju na septembarskom suncu. Dovezli su se čak iz okolnih zemalja da pokažu svoju baštinu i industrijsko nasleđe.

A mi?
Sad kad smo saznali vezu između bicikla i aviona,
kotrljamo se lagano na Točkovima tradicije ka našoj sledećoj destinaciji.


Maja Vlaisavljević


 pored nekadašnjeg mlina

 
 pronašli smo izvor

 onda smo svratili u muzej

i videli tamo oldtajmere: dvotočkaše, krila, propelere, četvorotočkaše, padobrance ...


 a, na pauzi ...

vežbali smo za naredno prvenstvo

 i otkotrljali se u susret narednim Točkovima tradicije


Нема коментара:

Постави коментар