недеља, август 18, 2013

TOČKOVI TRADICIJE U DOBANOVCIMA - KOTRLJANJE 1

Naša prva aktivnost u okviru "Točkova tradicije" podrazumevala je obilazak sela Dobanovci, rutom: Surčin centar - Dobanovci centar.
Međutim, ne lezi vraže, kako to obično bude - nikad nije sve kako planiramo, već nekad neplanirano ispadne odlična dopuna planu :)

Tako se odabrana ekipica priključila priključila seniorskoj ekipi tradicionalne 11. Savske pedale.
Uz policijsku pratnju naša prva organizovana vožnja biciklom počela je malo ranije od planiranog vremena i neplaniranom rutom za taj dan, takođe. Tako smo se dokotrljali 22 km/h do nautičkog sela Biser, gde je promovisana turistička ponuda opštine Surčin, ali i naša popodnevna rekreativna vožnja na Točkovima tradicije.
Bio je to lep gest i otvoren poziv za buduću saradnju sa Javnim preduzećem za turizam Surčin, koje je učestvovalo u organizaciji Savske pedale.

Posle odmora i druženja priključuju nam se u povratku biciklisti iz Biciklistićkog kluba Beograd i Crvena zvezda. Čekamo još učesnika na našoj prvoj vožnji. Stigao je i Jan, mladi Švajcarac koji je zaljubljen u prirodu i gostoprimstvo u Srbiji.
Ok, bilo je onih koji su otputovali dalje, jer ih mladost zove na more. A, bilo je i onih kojima je bicikl bio neudoban tokom vožnje od ~12 km, koliko su Boljevci od Surčina udaljeni. S njima smo se pozdravili i u planiranom terminu zakotrljali našu prvu vožnju na Točkovima ka Tradiciji.

Prevezli smo se 6 km i tu smo. Centar Dobanovaca još uvek miran, ali obilaskom Dobrovoljnog vatrogasnog društva vidimo da je suprotno od prvog utiska kao u košnici.
Tu su u toku pripreme za takmičenje u kuvanju najbolje riblje čorbe i ribljeg paprikaša.
Svratićemo kasnije da ocenimo da li nam se ukusi poklapaju sa izborom žirija. Posle kraćeg uvoda u istorijat postanka i razvoja Vatrogasnog doma i obilaska takmičarskog prostora kotrljamo se dalje - u pravcu druge tačke obilaska za danas.

Prolazimo pored pravoslavne crkve, posvećene svetom Nikoli, zaštitniku dece, studenata, putnika ...
Nešto malo dalje smeštena je i evangelistička crkva još od polovine XIX veka, kada su Slovaci došli iz pravca Pazove u ove krajeve.
U selu deluje i crkva adventističke religiozne zajednice, ali nema mnoogo ovih vernika u selu.

Mi produžavamo ka Slovačkom domu, osnovanom davne 1934. i obilazimo nedavno rekonstruisan prostor gde je smeštena galerija. Nakon pozdrava i kraćeg obraćanja predsednika Kud Šafarik razgledamo izložbu dečjih radova u najrazličitijim tehnikama i  starih fotografija, u sepia i crno beloj tehnici.
Zatim nas Slovakinje i Srpkinje iz udruženja žena služe kolačima koje su pravile povodom seoskih slavskih svečanosti. Smazali smo skoro sve, pa su morale da dopunjavaju za narednu turu gostiju :))

Da bi utrošili deo unetih kalorija nastavljamo našu vožnju ka autoputu i bazenima Queen. Šetamo kroz veliko dvorište ovog kompleksa i kotrljamo se u pravcu poljane na kojoj se održava takmičenje - još jedno u nizu. Na ovoj strani u pitanju je izbor za najlepšu paradnu zapregu.
Konjima su naši bicikli malo smetali, pa su frktali povremeno na nas kad bi se približili - valjda im je bilo krivo da pored lepih zaprega koje su vukli posmatramo događaj sa bicikla.

Već se spušta sumrak i vozimo dalje da završimo planirani krug. Stižemo do školskog dvorišta gde se održava jedna od glavnih svečanosti koja započinje nastupom lokalnih kulturno-umetničkih ansambala.
Pale se lampice na biciklima i obrćemo krug do centra Surčina, gde zakazujemo sledeću vožnju. Za sledeći vikend.

Maja Vlaisavljević


 Ekipa na sve spremna

 razgledanje fotografija s početka prethodnog veka

 kako deca zamišljaju farmu

 gosti iz Švajcarske degustiraju slovačke specijalitete

kombinacija srpsko-slovačkih slatkiša

 biciklisti na pauzi 

 gledamo paradne zaprege

 omladinci upravljaju paradnom zapregom

Нема коментара:

Постави коментар